duminică, 26 decembrie 2010

Pizza la ţest

Această reţetă de pizza este deosebită datorită modului inedit de coacere care conferă blatului o consistenţă crocantă şi pufoasă în acelaşi timp, aşa cum ar trebui să iasă un blat de pizza. Sunt foarte mândru că am găsit această metodă mai puţin uzuală de a coace pizza, e cel mai reuşit blat pe care l-am obţinut până acum.
Ţestul este  întâlnit în zona Banatului montan, sau cel puţin în anumite localităţi bănăţene. În DEX, ţestul este definit ca fiind: 

ȚÉST ~uri n. 1) Capac în formă de clopot, cu care se acoperă pâinea pusă la copt pe vatra încinsă.

Aş mai avea de adăugat faptul că ţestul este din fontă şi pe lângă coacerea pâinii (pe frunze de nuc sau de varză) şi a plăcintelor, la noi mai era folosit şi la prepararea fripturilor.

Pentru aluat avem nevoie de:
250 ml apă călduţă 
2-3 Lg ulei de măsline 
1 lg de sare 
puţin zahăr
500 gr făină 
25 gr de drojdie proaspătă
Pentru frământat, ingredientele le-am adăugat în maşina de pâine în ordinea scrisă mai sus. 

Pentru topping am folosit:
roşii pasate aromate cu busuioc şi oregano
jambon afumat
salam uscat
mozarella
porumb dulce
ardei murat şi măsline fără sâmburi

Aluatul l-am lăsat  la crescut până şi-a dublat volumul. Se modelează două blaturi direct în tavă peste care punem sosul de roşii, aranjăm jambonul, salamul şi presărăm mozarella rasă. Aruncăm pe deasupra nişte porumb, măsline şi fâşii de ardei.
Între timp facem focul pe vatră de cărămidă iar când lemnele sunt aproape arse le tragem la o parte, aşezăm tava şi o acoperim cu ţestul, jarul îl punem pe ţest după care coacem pizza pentru 20 min.
Pe cea de-a doua pizza o coacem 15min deoarece vatra e deja incălzită. Timpii de coacere sunt orientativi în funcţie de cantitatea de jar şi temperatura vetrei.
Dacă găsiţi un ţest uitat printr-un colţ de pod cred că e timpul să-l resuscitaţi, aşa cum am făcut şi eu. Merită!

Crăciun fericit tuturor!

19 comentarii:

Boabe de Cafea spunea...

Ce fain arata! :)

Andrei spunea...

Multumesc si te mai astept!

Gourmand spunea...

Servus Andrei,

Super tare Lucrarea ta.Imi pot 100 % inchipui ce Bunätate ai fabricat Tu.Compliment

Salutäri Jacob

Andrei spunea...

Gourmand, multumesc!!

injineru' spunea...

gata sunt terminat:) vreau şi eu o bucăţică.. măcar una:)
sărbători fericite şi la mai multe reţete generatoare de ploi în cavitatea bucală:)

Andrei spunea...

injineru' multumesc pentru aprecieri. Am sa revin si cu alte retete, sper sa-ti placa la fel de mult ca si aceasta. Sarbatori feicite si tie

geta spunea...

Sarbatori fericite!La multi ani!tare bine arata minunatia asta!

Andrei spunea...

Geta, ma bucur sa te revad! Multumesc pentru mesaj. Sarbatori fericite si tie, la multi ani!

Anonim spunea...

Da. Se pare ca nu am nimerit-o: comentariul meu nu apare. Poate nici asta, dar poate il citeste cineva, totusi.

Andrei Serban spunea...

Nu am alt comentariu nepostat, incerca sa-l trimiti din nou si cu siguranta va aparea. Multumesc!

pierre spunea...

i love this pizza Bravo Andrei !
Pierre de Paris

Andrei Serban spunea...

Thank you very much Pierre, I'm very happy to see you again!

Roxana spunea...

Arata delicios, o sa incerc si eu reteta cat de curand.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Numele meu este Cosmin si va scriu din partea unui site important de lifestyle feminin. Dorim sa colaboram cu dumneavoastra pe domeniul de retete culinare Daca raspunsul este pozitiv, va rugam sa ne contactati la adresa cosmin@internetcorp.ro

Multumesc,
Cosmin

bucatar maniac spunea...

pfoai ce bine arata!!!! Mi-ai facut o pofta!!!
(sa sti ca n-am uitat de tine, am sa-ti trimit ce ti-am promis!)

Andrei Serban spunea...

Multumesc, Pizza asta chiar iese excelent, exprima mai putin articolul decat reteta finala. Abia astept sa ma contactezi.

eGratare.ro spunea...

Super!!

Andrei Serban spunea...

Multumesc!!!

copiat la examen spunea...

Buna ziua. V-ar interesa un schimb de link cu magazinul nostru online? V-am fi recunoscatori si va multumim anticipat. Ne puteti gasi pe adresa de email admin[at]copiatexamen.ro unde [at] este @.

O zi buna in continuare.

Trimiteți un comentariu