
Pentru ciorba luati doi morcovi sanatosi, un pastarnac zdravan, 2-3 cepe rotofee, 3 ardei grasi (grasi am zis!) si ingredientul principal, fasolea. Din afumatoare avem nevoie de o bucata sanatoasa de pulpa afumata cu os portionata in bucati, pusa in apa la desarat daca este cazul. Luam un cutit si taiem legumele (curatate in prealabil) in bucati mari. Intr-un vas de fonta punem carnea urmata de fasole si legume, dupa care completam cu apa. Vasul se agata deasupra focului facut in vatra. Focul trebuie sa fie mediu pentru a obtine cel mai bun gust. Cand scade apa se completeaza cu apa calduta. Dupa aproximativ o ora punem 7-8 catei de usturoi tocati marunt si bulion cat va place. Spre final ciorba se lasa sa scada in functie de consistenta dorita si se adauga sare, piper si patrunjel dupa gust.
Aceasta ciorba are o savoare si aroma cum numai in cuina la foc de lemne se poate obtine, dar nu ma credeti pe cuvant si incercati-o!
22 comentarii:
minunat!
bucatar maniac: Multumesc!
arata super!sa mai dea frigul si execut si eu !
Multumesc pentru apreciere Geta!
De cand am descoperit blogul asta sun fan al afumaturilor. Astept iarna sa dau foc la rumegusul deja colectat sa afum un curcan, carne de porc, cascaval si nu in ultimul rand peste. Ceea ce te rog este sa postezi ceva despre procesul de preparare a cernii inainte de afumare.
Cat despre ciorba de fasole... deja imi canta matele. :)
Cristi, ma bucura faptul ca-ti place acest blog si mai ales faptul ca-ti pregatesti afumaturi. O sa postez si un articol despre pregatirea carnii. Multumesc pentru sfat!
Ma fascineaza afumaturile
Si din pacate locuiesc intr-o tara unde astia habar n-au sa faca. Drept care am luat hotararea sa luam o carcasa de porc si sa o preparam. Cu retele ne descurcam, dar stam cam prost cu ideile privind constructia unei afumatori improvizate (pamant este dar dupa aia trebuie sa-l eliberam). Ne poti ajuta cu ceva sugestii - vrem sa facem un compromis, nu arta.
Salut, scuze pentru raspunsul intarziat...
Pentru afumat poti folosi un butoi cu diametru de 30 cm sau mai mare. Fundul butoiului trebuie inlaturat. Sub butoi poti improviza un soclu de caramida unde vei produce fumul. Peste soclu poti pune o sita metalica iar deasupra asezi butoiul. Asezi produsele pe care doresti sa le afumi in butoi (le agati de o bara montata pe gura acestuia) iar apoi astupi gura butoilui. Pentru fum poti folosi rumegus de fag sau lemne si diverse crengute. Spor la afumat!
Tare asta!
P.S.
ma intrebam, nu doriti sa facem schimb de link-uri?
Oricum ar fi, va spun multa bafta! Fara afumaturi este imposibil de trait;)
Sigur ca facem!
Ciorbita asta e o minune. Ai un blog superb. Si eu sunt o fana a afumaturilor.:)))
Multumesc mult Laura!
te cred ca e foarte gustoasa!si mai ales ca e cu afumatura mmm....yammy,yammy!sotul meu e innebunit dupa ciorba de fasole!i-mi place foarte mult blogul tau,ai retete foarte interesante si gustoase!o zi buna!
buna seara, va rog imi puteti da o reteta pentru pui sau curcan afumat, cat si cum trebuie sa stea la sare sau cu ce condimente si cat timp la afumat. Noi folosim numai afumarea la rece. Multumesc!
Multumesc Gabriela, te mai astept pe blog!
Nu am incercat inca pasare dar am sa scriu mai jos o reteta din cartea Afumaturi de Egon Binder:
. Pulpa de curcan afumata:
este recomandat ca inainte de introducerea in saramura sa dezosam pulpa de curcan. Saramura contine sare piper si lamaie dupa gust. Cu aceasta se freaca pulpa, apoi se introduce intr-o alta saramura care contine ceapa, patrunjel si eventual un pahar de vin rosu in care se lasa peste noapte. Apoi se afuma circa o ora la 200 de grade.
P.S. Reteta aceasta este cu afumare fierbinte, din pacate nu cred ca pasarea poate fi afumata fara sa fie tratata termic inainte sau in timpul afumarii (afumare fierbinte)
buna cu afumatura
Multumesc!
Imi ploua in gura....ATAT !!!
IDPstockphotos - multumesc!
de ce nu pot sa intru la comentariii
Poate o fi intrat dintr-o eroare la spam mesajul. Mai trimite o data si am sa verific si in acel folder. Multumesc!
Trimiteți un comentariu