
A trecut o perioada in care am fost mai putin activ pe internet, timp in care, din pacate nu am tinut legatura cu blogosfera culinara. Incerc sa ma revansez si ce revansa mai buna as putea avea decat, o reteta superba si foarte gustoasa de pastrav afumat.
Pana nu demult obisnuiam sa cumpar diferite sortimente de peste afumat. Inainte de Paste am planificat o mini excursie la tara si m-am hotarat sa-mi incerc norocul si priceperea cu o reteta de pastrav afumat.
Am pescuit de la supermarket 5 pastravi proaspeti si grasi de aproape un kil, pe care i-am pus intr-o saramura.
Pentru saramura am folosit o proportie de 1kg de sare la 10l de apa. Pestii eviscerati, inclusiv de branhii, au fost lasati in saramura peste noapte (12 ore), timp in care s-au patruns cu sare exact cat trebuie pentru un gust echilibrat si rafinat. Dupa saramurare am sters pestii cu o carpa curata si i-am pus la zvantat la loc racoros timp de o zi.
5 zile au fost suficiente pentru afumare, intre 3-4 ore dimineata si seara folosind rumegus de fag.
Am fost incantat de felul cum au iesit. Gustul, aromele si aspectul, totul a fost perfect. Nu am sa mai ratez nici o ocazie, de fiecare data cand am sa pun ceva la afumat cu siguranta voi pune si peste.
Pentru a simti din plin aromele si eleganta acestui preparat va recomand sa-I degustati pe paine proaspata de casa, unsa cu unt.
Fir intins, spor la afumat si pofta buna!
23 comentarii:
hello andrei
ialso relly like smoked fish !! thanks Pierre from paris
I'm very happy to hear from you Pierre. Smoked fish is a very elegant dish in my opinion. I also very much enjoy your recipes, they look spectacular, I'm sure they taste that way too! I don't think there are too many people than can cook like you do!
vai cum arata!de unde fac eu rost de afumatoare?
a aparut un joc nou intre bloggeri(oferim si primim cadouri)daca te intereseaza,vezi detalii pe blogul meu
Multumesc mult! Ma bucur ca-ti place! Daca stai la casa sau ai o casa la tara poti construi una. O sa public in viitor si un articol despre construirea unei afumatori.
Dragut joc! Multumesc ca te-ai gandit la mine!
andrei, ce surpriza! uitasem de peste. si mie imi place foarte mult, si afumat, si dry-cured. cat suntem la subiectul asta, de surprize in afumatoare: ai incercat sa afumi branza? as vrea data viitoare cand afum ceva sa agat si un calup, ca aici e destul de scumpa... imi place o impletitura de mozzarella, cu un gem de cranberry si crusta de nuci. as vrea sa incerc s-o fac, dar cine stie cum si cat tre afumata?! ai avut noroc la pulpe de curcan? dar la creveti+ciuperci pe paine? o zi buna.
Multumesc mult Dana! Am afumat niste cas de vaca din gospodarie, a iesit foarte bun, o sa pun in viitor si un articol despre el. E prima mea incercare de branza afumata, mai trebuie sa ma specializez. Interesant sortiment de branza, impletitura de mozzarella, cred ca trebuie scursa foarte bine inainte de afumare. Pulpe de curcan inca nu am afumat, la urmatoareaza vizita la tara am sa incerc cu siguranta! Am facut reteta ta de mushroom toast with shrimps, a iesit fantastica, nu am gasit ciuperci de padure dar am folosit champignon iar in loc de mazare am pus ridichi. Multumesc pentru reteta, sunt un mare amator de sandwichuri, o sa-l mai prepar si in viitor! Uite un link catre o poza cu reteta http://i635.photobucket.com/albums/uu78/Bibanmail/Afumaturi%20blogspot%20stuff/shrimp.jpg
In viitor, am sa o pun si pe blog cu multumiri catre tine!
Salut!
felicitari pentru blog :) Imi plac afumaturile.
Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com
Succes!
hmm...ce bine miroase
Sorina, multumesc!
Bine v-am gasit! Va rog imi puteti spune de unde cumpar rumegus de fag? numai bine,
Raluca.
Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro
Victor, scuze pentru intarziere, am sa pun linkul catre blogul tau imediat! Multumesc!
Raluca, de la fabricile de prelucrare a lemnului. Multumesc pentru vizita si te mai astept, scuze pentru raspunsul extrem de intarziat, comentariul tau s-a ratacit in folderul spam.
de unde pot cumpara pastrav afumat in cobza?
Nu stiu, eu il prepar acasa, daca as gasi as cumpara si eu ca nu fac tot timpul.
La noi se spune „păstrav în vârzob” nu in cobza. Se gaseste pe la muntenii din Gura Teghii si Varlaam primavara. Dar si la pastravaria de la Calvini.
Fain, o denumire rustica.
Buna Andrei,
Si eu sint un fan al afumaturilor. Intrbare: pentru pastrav I dat fum cald ori rece ?
Salut! La peste eu folosesc afumarea la rece.
Incredibil cât de bine arataă ! Artă până la cel mai mic amănunt!
Trimiteți un comentariu