
Bucatile de muschiulet sunt puse la sare impreuna cu condimete alese, printre care numarandu-se piper, cimbru, maghiran si coriandru. Lasati la sare, nu foarte mult timp, in jur de 3-4 zile, muschiuletii se patrund si se fragezesc indeajus incat sa fie numai buni de afumat.
Muschii se pun la fum dupa ce au fost scosi de la saramura. Zvantati bine, condimentati si sarati, muschiuletii se agata in carlige sau se leaga si se pun in afumatoare. Fum rar, rece si patrunzator, din rumegus de prun sau fag iar in faza terminala cu rumegus de cires, pentru a da aroma si culoare, doar 3 zile sunt indeajuns pentru o aroma echilibrata. Dar, pentru pretentiosi, se mai poate face inca una sau doua zile de fum fin, pentru o aroma desavarsita.
Va urez bafta in preparare si multa pofta la degustat.
22 comentarii:
Si astea toate le faci tu? Consum propriu sau le si comercializezi?
CEva...nemaivazut! Si ce tehnici ancestrale!
Pana acuma tot ce am postat e facut de noi. Nu am comercializat aceste produse, sunt pentru consum propriu. Am observat ca simplitatea confera eleganta si asta nu doar in cazul mancarii. Ma bucur ca-ti plac retetele noastre, si noi apreciem retetele tale!
putine lucruri imi plac mai mult ca afumaturile in lumea carnatariilor. si asta merge si pentru branza - imi plac cele afumate mai mult, branzeturi o sa vedem la voi? ma bucur tare sa va descopar, caci nu prea am experienta in domeniu... anul trecut am taiat porc (un adevarat chin, locuim la chicago, si nu poti sa-l tai in curte ca acasa; tre sa mergi la ferma, sa-l tai, sa-l impachetezi si sa vii cu el) si am facut carnati, pastrama, slanina, pateu, toate alea. dar porcii astia sunt mult mai slabi ca aia ce mi-i amintesc eu din copilarie. slana pe ei de abia de doua degete. gustul cam dezamagitor... indiferent cum i-am pregatit. n-au fost rele, vai, dar nici ca acasa. parca nu-mi vine sa ma mai apuc. am lucrat doua zile si mi-a mirosit casa ca naiba o saptamana. poate incerc proiecte mai mici, nu un porc intreg... mai ales carnatii aia picanti imi fac cu ochiu, ma gandesc ca poate mai compenseaza pentru lipsurile carnii...
anyhoo: bine v-am gasit, tema prezinta mare interes pentru mine, abia astept sa vad ce mai afumati! (ma rog, comestibile, ca daca va afumati... pe voi, asta nu ne priveste :))
In primul rand ma bucura sa vad ca suntem cititi si din SUA. Cand e vorba de afumaturi si mezeluri home made, noi cei din Romania suntem privilegiati, dupa cum stii taiatul porcului e o traditie in RO. Porcii din gospodariile noastre sunt in general un soi mai gras iar noi (autorii blogului) ca majoritatea romanilor hranim porcii natural, de aici si gustul dosebit al carnii. Am vazut ca la voi in SUA exista afumatori "portabile" ca Weber 731001 22.5 Smokey Mtn Cooker Grill, poti incerca cu asa ceva, si pe mine ma tenteaza dar nu gasesc in RO.
Pe masura ce le preparam o sa publicam si retete de cas afumat si alte surprize. O sa fie si perioade mai linistite cand o sa publicam mai rar (in timpul verii), in orice caz, daca ai sa revii in mod sigur vei gasi noi retete cu imagini.
Multumesc inca o data pentru aprecieri!
Nu aveti nici macar o pensiune?
Muschiuletul asta merge intr-o supa crema de mazare! Un deliciu!
Nu avem pensiune cu toate ca ne-am dori acest lucru. Am sa incerc reteta ta de supa crema de mazare, sunt sigur ca e foarte buna!
hi andrei
too bad i don't understand romanian ; it miust be interesting !! cheers from Pierre the frnch foodiee based in Paris
Thank you for your comment Pierre! I'm thinking about translating some of the articles in english, when available you'll be the first to know. By the way, very nice blog you've got there, i'll keep my eye on it!
Apetisante!
Vlad
jos palaria in fata ta!
Poate suna un cliseu, dar trebuie sa recunosc ca blogul tau mi-a mers direct la suflet! Ma bucur sa vad ca inca exista persoane care apreciaza ce e bun, traditional, persoane care stiu diferenta intre mancarea industriala si cea de buna calitate facuta cu toata dragostea acasa!
Si noi facem din cand in cand afumaturi in casa, depunem un efort considerabil tinand cont de distanta pe care o parcurgem pana la äfumatoare" dar nimic nu se compara cu satisfactia unui produs bun, facut in casa.
Inca o data felicitari! Faci o treaba de nota 10!
Multumesc pentru aprecieri Oana. Si eu ma bucur sa intalnesc oameni ca tine, interesati de ceea ce scriu. Sunt convins ca prepari niste bunatati nemaipomenite in afumatoare!
Felicitari! Cautam o reteta de pastrama afumata si se pare ca e destul de greu de gasit. In Australia sortimentele de pastrama/muschi etc sunt destul de limitate si nici pe departe atat de gustoase ca ale noastre. Am sa incerc saptamana viitoare reteta asta ... sa vedem ce iese :).
Numai bine si cat mai multe retete romanesti!
Iulian
Buna Stefi, sper sat-i placa rezultatul acestei retete. In legatura cu pastrama, nu am incercat pana acum sa fac dar o sa aplic o reteta dintr-o carte de specialitate in viitorul apropiat si daca iese bine am sa o postez si aici, pe blog. Multumesc pentru vizita si te mai astept!
Aoleo, te-am gasit !!!
Daca nu-mi dai si mie retetele la afumaturi o sa mor, sau mi se umfla toate alea....
Salut din nou.
Eu am facut o afumatoare (http://gudboi.sunphoto.ro/Gradina_la_Rimini_2011/44912023) dupa un model gasit tot pe Internet.
Linkul pentru a vedea originalul este : http://youtu.be/vBryOEX1obA
Geniala idee, e chiar foarte interesant. Multumesc pentru link. Simplu si eficient. Nu am avut timp sa mai postez retete, dar acuma ca sa apropie ignatul am sa o fac.
Ce face romanu' cand pofta-i mare si vede blogu' asta:
- prinde smecheria cu lemnu' de cires da' e greu de gasit asa ceva aici ( Rimini, Italia )
- se suie in masina si merge la o fabrica de unde luase resturi de la rindeluit ( oare cum le zice? ) da' numa' bine ca lemn de cires nu au.
- se suie din nou in masina si merge la o fabrica de parchet din San Marino. Acolo gaseste niste rebuturi ( ultimele ) care numa' rebuturi nu par...
- Le incarca in micuta Smart si bucuros nevoie mare se intoarce la Rimini gandindu-se tot drumu' ( 25 km ) cum sa faca rumegus sau macar talaj ( aha, mi-am adus aminte ! ) pentru a face fumul ala colorat si la vaz si la gust.
Merci Andrei...
Cu placere! Ma bucur ca-ti place blogul si sunt convins ca o sa faci niste afumaturi de te lingi pe degete.
E bine ca gasesti astfel de retete, mai ales cand esti la mare departare de casa intr-o tara straina...
Salut Andrei.Ce alte retete de marinare ne mai poti da? Muschiuletii arata colosal dar imi imaginez ca mai faci si altfel de afumaturi.astept retetele tale pentru a putea experienta........
Multumesc Catalin!
O sa revin in curand cu postari noi. In cazul marinarii nu folosesc o reteta fixa, parerea mea e sa te joci cu condimentele pana gasesti combinatia ideala pentru tine.
Trimiteți un comentariu