
Fara a sta foarte mult pe ganduri, sa ne apucam de gatit! In acest sens avem nevoie de urmatoatea lista de ingrediente:
-1/2kg fasole uscata
-1 ciolan de porc afumat mare (preferabil din afumatoarea proprie)
-2 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina micuta, 2 radacini de patrunjel si o ceapa
-Jumatate de cana de bulion
-3 linguri cu varf de boia (preferabil de casa)
-Pasta de ardei iute (optional)
-Cimbru si foi de dafin dupa gust
-Putina sare, in functie de cat de sarata e afumatura
Fasolea se acopera cu apa si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se pune la fiert impreuna cu ciolanul pana cand incepe sa se desprinda carnea de pe os. Aruncam prima apa dupa care dezosam ciolanul si punem bucatile la fiert impreuna cu fasolea si legumele taiate mari lasand doar ceapa intreaga. Dupa ce este aproape gata, se scot legumele, se paseaza si se adauga impreuna cu pasta de rosii, pasta de ardei iute (optional), boiaua si condimentele. Se lasa la fiert pana cand fasolea ajunge la consistenta dorita.
Daca timpul va preseaza si nu vreti sa renuntati la scurta vacanta de la tara, puteti folosi in loc de oala obisnuita o oala minume (cucta) care scurteaza timpul de fierbere la aproximativ o jumatate de ora.
Sper ca v-am facut pofta si v-am inmiresmat sufletul cu izul de fum si de vacanta trezindu-va nostalgii. Mai ascundeam un gand pe care m-am hotarat sa vi-l destainui. Desavarsiti aromele si adaugati mai multa savoare ciorbei, asortand-o cu cateva rondele de ceapa frecata cu putina boia iute si sare.
Pofta buna!
15 comentarii:
hello andrei
I understand that this is a kind of soup with beans and smoked meat ; we also have this kind of dish in france and this is really good !! cheers from Paris Pierre
Thank you for your reply pierre! You're right, it's a soup with beans and smoked meat. I'll google for the french recipe to try it out, you made me curious!
ciorba favorita a sotului meu! ultima data am facut-o pe un picior de curcan afumat, ca de porc n-am gasit, si a iesit buuuuuuuna! si e cum zici - musai cu salata de ceapa!
Arata foarte bine ciorba!
Dana, Foarte buna ideea cu piciorul de curcan!
Flori, iti multumesc!
Andrei, am facut aseara ciorba, a iesit SUPER!
Am sa ma laud zilele acestea pe blog cu ea.
Multumim pentru reteta!
Multumesc Flori, ma bucur ca ti-a placut! Abia astept sa vad niste poze!
M-am gandit eu ca e ceva nou si bun pe aici.Ceva probleme de sanatate cu fetita, de asta somez!
Si noua ne place mult ciorba asta! Mai ales...condamnatului la urzici!
Sper ca fetita se simte mai bine acum! Abia astept sa postezi noi retete, poate-i faci si sotului o ciorba sau vreun ciolan la cuptor!
1. Trecem la al doilea flacon de antibiotic! E mai bine. Multumesc.
2. Te dezamagesc, dar acum l-am trecut pe spanac!!!
http://www.culinar.ro/retete/gateste/5/273/9310/mancaruri/mancaruri-cu-carne/ciolan-afumat-cu-sos-de-soia-chinezesc
Cadou de iepuras! In avans! Uite ce am gasit.
Cine stie?
O reteta foarte interesanta! Multumesc pentru link! Imi place foarte mult atat sosul de soia cat si ciolanul dar nu m-am gandit niciodata sa le combin! Cred ca ardeiul iute desavarseste gustul.
Salut Andrei,
Daca se fierbe ciolanul afumat(care este si sarat) cu fasolea nu determina cresterea timpului de fierbere pentru fasole?
Eu de obicei le fierb separat si adaug ciolanul fiert dupa ce s-a fasolea este fiarta bine.
Florin, cand am fasole cumparata din piata fac cum ai spus tu, dar cand gatesc cu fasolea mea (ca in acest caz) procedez ca in reteta. Am mai multe retete de ciorba de fasole deoarece nu sunt adeptul retetelor "fixe".
Trimiteți un comentariu