luni, 22 februarie 2010

Slaninuta afumata fara soric

Am putea spune ca slaninuta afumata este unul din cele mai vechi preparate traditionale romanesti. Cu toate ca nu este foarte sanatoasa, gustul, textura si culoarea unei slaninute afumate cu maiestrie sunt irezistibile.
Spre deosebire de alte retete care folosesc slanina de o grosime mai mare (cca 4-5cm), prefer bucatile mai subtiri de slaninuta (cca 2cm) la care le scot soricul, astfel ea se va patrunde mai usor si vom obtine o afumare uniforma pe ambele parti.
Inainte de afumare tablele de slanina se taie in bucati mici de 25-30cm si se freaca bine cu sare groba, cine doreste poate sa foloseasca si usturoi sau alte mirodenii pentru un plus de savoare. Bucatile astfel pregatite se aseaza una peste alta intr-un butoi de lemn pe pat de sare timp de o saptamana. O data la 2 zile se intorc pe partea cealalta si se inverseaza intre ele pentru o sarare uniforma. In cazul in care nu dispuneti de conditiile necesare exista si varianta punerii in saramura timp de aproximativ 5 zile si ulterior lasarii la zvantat timp de 24 de ore intr-un loc racoros.
La afumare se va folosi fumul rece de maxim 19-20 de grade celsius pentru a se evita topirea. Fumul cel mai bun se obtine din rumegusul de fag, acesta confera produsului o culoare galben-aurie deosebit de apetisanta. Timpul de afumare este de o saptamana sau de maxim 10 zile (in functie de preferinte) cate 3-4 ore dimineata si seara in primele 2 zile si numai seara in urmatoarele. Pentru un plus de culoare la ultimul fum puteti folosi rumegus de cires.
Va urez pofta buna si va invit sa incercati slaninuta afumata fara soric!

5 comentarii:

taxi deva spunea...

blogul tau miroase intr-un mare fel...

Andrei spunea...

Multumesc pentru apreciere!

Anonim spunea...

e o bomba calorica !

Remus spunea...

salut.
brichete din rumegus de fag sunt bune la afumat?

Andrei spunea...

Nu stiu, nu am folosit niciodata, poti incerca dar fii atent sa nu fie tratate cu ceva substante chimice.

Trimiteți un comentariu